Ai diabet gestațional? Cum afli și ce faci, teste și recomandări

Diabetul gestațional este cunoscut și sub denumirea de diabet de sarcină. Este o afecțiune care devine din ce în ce mai frecventă la gravide.
Acest tip de diabet este tot mai prezent datorită incidenței în creștere a factorilor de risc, respectiv:
- vârsta peste 35 de ani;
- diabet în familie;
- antecedente de diabet de sarcină în sarcinile aterioare;
- nașterea unor feți mai mari de 4 kg;
- sarcinile multiple sau obezitatea maternă.
Testul de toleranță la glucoză și importanța unui control glicemic adecvat
Este o afecțiune care nu prezintă simptome la debut iar depistarea sa necesită o abordare activă prin screening cu ajutorul testului de toleranță la glucoză. Se efectuează de obicei în săptămâna 24 de sarcină și identifică femeile gravide cu un control glicemic anormal. Menținerea glicemiei în limite normale pe parcursul sarcinii este esențială, deoarece, în lipsa tratamentului, hiperglicemia poate cauza complicații grave atât pentru mamă, cât și pentru făt.
Pentru mamă, diabetul gestațional crește riscul de hipertensiune arterială, preeclampsie (care poate afecta funcția rinichilor). De asemenea pot apărea și complicații la naștere, cum ar fi hemoragia, ruperea vaginului sau perineului, nașterea cu forceps sau vidextractie până la naștere prin operație cezariană.
Consecințele fetale pot fi de asemenea semnificative. Bebelușii născuți din mame cu diabet gestațional necontrolat sunt de obicei mai mari, fiind considerați macrosomi (cu greutatea peste 4 kg la naștere). Astfel, se complică procesul de naștere. Travaliul și nașterea pot fi mai dificile și mai lungi, iar în unele situații poate apărea distocia de umeri, o urgență obstetricală în care umerii fătului rămân blocați în bazinul matern.
Impactul diabetului gestațional nu se limitează la perioada sarcinii. Femeile care au această afecțiune prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 pe parcursul vieții. De asemenea, copiii acestora sunt mai predispuși la obezitate și diabet de tip 2 la vârsta adultă.
Diagnosticul și tratamentul diabetului gestațional
Diagnosticul diabetului gestațional se stabilește fie incidental, în urma unor analize de rutină, fie prin testul de toleranță la glucoză. O femeie gravidă cu glicemii normale înainte de sarcină, care dezvoltă ulterior o glicemie „a jeun” (pe nemâncate) mai mare de 126 mg/dL sau valori glicemice peste 200 mg/dL în timpul zilei, este considerată diabetică. Totuși, există cazuri în care glicemia „a jeun” este normală, iar afecțiunea este depistată prin testul de toleranță la glucoză. Acest test presupune consumul unei băuturi dulci (de obicei o soluție cu 75 g de glucoză și 250ml de apa), urmat de măsurarea glicemiei la o oră și la două ore după ingestie. Dacă oricare dintre valorile măsurate sunt anormale, se stabilește diagnosticul de diabet gestațional.
Tratamentul diabetului gestațional este coordonat împreună cu medicul specialist în diabet și nutriție. Scopul tratamentului este menținerea unui control glicemic adecvat pentru prevenirea complicațiilor.
Obiectivele glicemice sunt:
- glicemie a jeun sub 95 mg/dL;
- glicemie la 2 ore după masă sub 120 mg/dL
Majoritatea gravidelor reușesc să își controleze glicemia doar prin modificarea stilului de viață, care include o dietă specifică diabeticilor și activitate fizică. În cazul în care aceste măsuri nu sunt suficiente, se va lua în considerare tratamentul cu insulină.
Cum mă pregătesc pentru testul de toleranță la glucoză?
Cu trei zile înainte de test, este recomandat ca pacienta să fie activă și să păstreze o dietă normală, bogată în carbohidrați (minimum 150 g/zi). În ziua testului, trebuie evitat consumul de alimente și lichide (cu excepția apei) cu cel puțin 8 ore înainte (dar nu mai mult de 14 ore). Pe parcursul testului se recomandă evitarea fumatului, consumului de alimente/lichide și a exercițiilor fizice.
Când este considerat testul de toleranță la glucoză anormal?
Metabolismul glucozei este evaluat în funcție de valorile măsurate la diferite intervale:
• Glicemia a jeun: > 95 mg/dL
• La o oră după ingestia soluției de glucoză: > 180 mg/dL
• La două ore după ingestie: > 153 mg/dL
Dacă oricare dintre aceste valori este depășită, se stabilește diagnosticul de diabet gestațional.
Când este considerat diabetul echilibrat?
Diabetul este considerat echilibrat dacă glicemia a jeun rămâne sub 95 mg/dL, iar glicemia la 2 ore după masă este sub 120 mg/dL.
Poate diabetul gestațional să dispară după naștere?
După naștere, valorile glicemiei ar trebui să revină la normal în cel mult 6 săptămâni. Dacă hiperglicemia persistă, cel mai probabil diabetul a fost preexistent sarcinii.
» Diabetul gestațional – cauze, manifestări, tratament și complicații
Leave a comment