Examenul Babeș-Papanicolau previne cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este în Romania încă o problemă de sănătate publică. Testul Babeș-Papanicolau depistează timpuriu boala dar încă nu este suficient cunoscut. Conform statisticilor naționale în anul 2024, în România s-au înregistrat 2888 de cazuri noi de cancer de col uterin și 1177 de femei și-au pierdut viața ca urmare a acestei boli. Diagnosticul de cancer poate fi copleșitor, afectând toate aspectele vieții femeii, de la sănătatea fizică până la bunăstarea emoțională și financiară.
În funcție de gradul de extindere al cancerului pot fi necesare tratamente intensive: intervenții chirurgicale, chimioterapie și radioterapie. Chiar și un cancer tratat va necesita o urmărire cel puțin anuală: computer tomografie, analize – iar așteptarea anuală a rezultatelor poate aduce cu sine anxietate pentru paciente.
În lupta împotriva cancerului de col uterin, depistarea precoce este cheia. În timp ce această boală prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea femeilor din întreaga lume, progresele în depistarea acestuia – frotiu Babeș Papanicolau și genotiparea HPV – au crescut detectarea precoce a acestei patologii și au salvat vieți.
Un frotiu Babeș-Papanicolau sau citologia cervicală denumește procedura utilizată pentru a colecta celulele din colul uterin care ulterior sunt examinate la microscop pentru a verifica prezența anomaliilor, inclusiv modificări precanceroase sau canceroase.
Recoltarea se efectuează cu pacienta așezată pe masa ginecologică. După montarea valvelor sau specului, medicul va inspecta colul uterin. Cu ajutorul unei periuțe de unică folosință de silicon se vor șterge buzele colului uterin. Recoltarea în sine nu este dureroasă, însă montarea valvelor poate să dea un mic disconfort. Proba recoltată se va întinde pe o lamă sau va fi imersată într-un lichid care fixează celulele, fiind trimisă ulterior pentru examinare la un laborator. Prezența unei ușoare scurgeri rozalii în prima zi după recoltare este normală.

Cine ar trebui să facă un test Babeș-Papanicolau
Conform Ghidurilor naționale legate de cancerul de col uterin, fiecare femeie intre 21 și 65 de ani, trebuie să facă anual testul Babeș-Papanicolaou. Dacă timp de doi ani consecutiv, testul a fost negativ, se poate rări testarea la o dată la 3 ani.
Interpretarea rezultatelor examenului Babeș-Papanicolau
În urma examinării la microscop, medicul poate ajunge la următoarele concluzii:
- Nu s-au decelat celule anormale. Veți găsi la concluzii următoarea exprimare : NILM – Negativ pentru leziuni intraepiteliale sau malignitate
- S-au decelat celule anormale. Veți găsi la concluzii următoarea exprimare : Anomalii ale celulelor epiteliale: ASC-US, H-SIL, L-SIL, NOS. În aceasta situație, diagnosticul de cancer nu este obligatoriu, anomaliile pot fi consecință a infecției sau inflamației sau modificări precanceroase
- S-au decelat celule canceroase. Veți găsi la concluzii următoarea exprimare : Anomalii ale celulelor: carcinom cu celule scuamoase, adenocarcinom. În ciuda acestui diagnostic, o biopsie va fi necesară pentru confirmarea diagnosticului

Recomandări, întrebări și răspunsuri
Pentru evita rezultate ambigue este important ca programarea testului să fie în afara menstruației și este de preferat evitarea contactului sexual, dușurile sau medicamentele intravaginale. De asemenea și a spermicidelor cu 48 de ore înainte de recoltare.
Prezentați medicului rezultate anterioare, pentru a nu scăpa detalii importante legate de sănătatea dumneavoastră reporductivă.
Diferența între testul Babeș-Papanicolau convențional și cel în mediu lichid
În ambele situații se evaluează colul uterin, însă modul de expunere a raclatului este diferit. În testul convențional, raclatul se întinde pe o lamă. A doua metodă presupune spălarea periuței într-o soluție ce fixează celulele. Din acest specimen se pot identifica tulpini de ADN ale virusului Papiloma uman sau HPV, incriminat in etiologia cancerului de col uterin. Astfel în cazul unui rezultat anormal care impune testarea ADN-HPV, nu va mai fi necesară o a doua recoltare, folosindu-se același specimen.
Deși frotiu Babeș Papanicolau în mediu lichid este puțin mai scump este mai eficient. Aceasta deoarece permite evaluarea unui număr mai mare de celule. În același timp, scutește pacientele de o a doua recoltare în cazul în care rezultatul citologiei impune căutarea infecției cu HPV.
Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai prevenibile și mai tratabile tipuri de cancer atunci când este detectat devreme. Un frotiu Babeș-Papanicolau poate detecta modificări ale celulelor colului uterin înainte ca acestea să devină cancer. Făcând această examinare veți da medicilor posibilitatea de a vă trata în mod eficient. Dacă nu ați făcut recent un test Babeș-Papanicolau, luați în considerare programarea unuia astăzi. Amintiți-vă, acest test simplu vă poate salva viața.
Rămâneți proactivă cu privire la sănătatea dumneavoastră și încurajați și alte femei să facă același lucru.
» Dorian Schwartz – despre Babeş-Papanicolau şi rata de testare în România